TBi JetStream - tisztítóberendezés robotos hegesztőpisztolyokhoz

jetstream

 

Egy innovatív ötletének köszönhetően a TBi kifejlesztett egy készüléket robotpisztolyok teljesen automatizált tisztítására. Az eddig ismert berendezésekhez képest jelentős javulást ért el a karbantartási ciklusok és a változatlan minőségű varratok terén.

 

A német TBi Industries GmbH, az elmúlt húsz évben hírnévre tett szert magas műszaki színvonalú és minőségű MIG/MAG, AWI és plazmahegesztő pisztolyok fejlesztésének és gyártásának köszönhetően. Úgy valósulhatott meg mindez, hogy a cég folyamatosan beruházott innovatív termékek és technológiák fejlesztésébe és kutatásába. A kézi hegesztőpisztolyok mellett a TBi számára különös fontossággal bír a lehető legjobb minőségű robotpisztolyok és tartozékainak fejlesztése és gyártása is.

Az ipari sorozatgyártásban egyre inkább teljesen automatizált robotos hegesztőcellákat alkalmaznak. Mivel magas termelékenységgel rendelkeznek, és állandó, jó minőséget garantálnak, központi szerepet kapnak a termelésben. Magában a hegesztőfelszerelésben súlyponti szerepet kap az alkalmazott pisztoly és a tisztítási technológia. A rendszernek, lehetőség szerint, a lehető leghosszabb ideig kell a kezelő beavatkozása nélkül működnie mindaddig, amíg a túl sok fröcskölés vagy az elhasználódás miatt karbantartás válik szükségessé.

A pisztoly tisztítása szokásos módon a hegesztési szünetekben rendszeresen és automatikusan történik úgy, hogy egy speciális tisztítókés eltávolítja a felrakódott hegesztési fröcskölést. A pisztoly kézi karbantartásának legkésőbb a rendszer üzemzavaránál vagy a varrat minőségének romlásánál kell megtörténnie (pl. ha a pisztolyban túl sok a fröcskölés és ezért a védőgáz egyre rosszabbul védi a varratot).

A TBi JetStream különösen hatásos tisztítási elvének köszönhetően jelentős előnnyel bír a tisztítókéses berendezésekkel szemben. A készülék fejlesztésekor a TBi Industries céljául tűzte ki, hogy a pisztolynak a tisztítás után úgy kell kinéznie, mintha új alkatrészekkel lett volna felszerelve. Ma már világszerte számos alkalmazásban bizonyításra került, hogy ezt sikerült megvalósítani.

A TBi JetStream a fröcskölést úgy távolítja el, hogy a pisztolyfejbe koptató részecskéket fúj be. A részecskéket egy forgó szórófej irányítja nagyon pontosan a pisztoly kiemelkedően fontos részeire. Átfogóan a tisztításról:

  • A gázfúvóka kívülről, elölről és belülről is tisztításra kerül, a tisztítás kúpos gázfúvóka esetén a hátsó befelé bővülő részt is eléri.
  • A tisztítás gyakorlatilag formától függetlenül, speciális pisztolyok ovális vagy szögletes gázfúvókái esetén is működik.
  • Az áramátadó és a fröcskölésvédő/gázelosztó szintén tisztításra kerül, tandem pisztolyok esetén is. Ez a tisztítás azért fontos, hogy a hegesztés folyamata alatt megbízhatóan és turbulenciamentesen áramolhasson a védőgáz.
  • A rosszul beállított kések, vagy rendszerhiba miatti pisztolyok eddig megsérülhettek. A mechanikai erőhatások miatt a gyengébb pisztolynakak, fúvókák deformálódhattak, vagy elmozdulhattak, majd összeakadhattak a tisztítókéssel. Ezek a problémák a JetStream alkalmazásával megszűnnek.

 

A felhasználó számára a kézi pisztolykarbantartás azonnali ritkulása mellett gyakran a termelési minőség közvetlen sikere is megmutatkozik: a varrat védőgáz általi lefedettsége folyamatosan jó marad, hosszabb idő eltelte után sem növekszik meg a fekete csíkok száma a varrat mellett. A robotcella teljesítőképessége és rendelkezésre állása növekszik.

A JetStream beszerzési költsége ennek következtében felfogható a termelés minőségébe történő befektetésként, és ha a teljes üzemi költséget tekintjük, rendszerint rövid idő alatt megtérül

A készülék utólagos beépítése már meglévő berendezések esetén is lehetséges. Tökéletesen összehangolt tartozékai által optimálisan hozzáalakítható az alkalmazási célhoz. A TBi FineSpray automatikus szóróberendezés teljes mértékben zárt és a lehető legkisebb mennyiségű leválasztóanyaggal dolgozik, így a robotcella szennyeződése hatásosan elkerülhető. A készülék a pisztolyfejet egyenletesen és hiánytalanul benedvesíti fröcskölésvédő anyaggal. Szükség esetén megfelelő huzalvágó is rendelkezésre áll.

Online profiljaink

Rehm